Pengalaman keguguran

hahhaahha...dulu citer pengalaman bersalin...skarang ni cerita pengalaman keguguran plak...aku sebenarnya hamil hampir 3 bulan tapi xde rezeki..akhirnya gugur jua...


ahad 8/5/11
Start bleeding warna coklat....pergi klinik lita alis...scan x nampak janin...dr. suh refer kat hospital...so aku bergegas ke hospital....pergi ke emergency....terus dibawa ke labour room..siap naik wheelchair lagi....kita bakor...hehheheh....mcm biasa perkara yang aku x berapa suka iaitu aktiviti seluk menyeluk...gilerrr.....x suka tapi nak wak camner...terpaksa terima....so, masa tu dr.. kata pintu rahim tertutup...so, dia scan atas masih jugak tak nampak janin cuma nampak kantung jer yang membesar...dalam kiraan 10 minggu camtulah kot....tak berapa yakin scan lagi ikut bawak...sik baik xsakit...pun masih sama x dapat detect jantung baby....keputusannya...datang lagi 23 may ni untuk repeat scan..kalau x nampak...kena buat D&C...berkemungkinan kantung kosong tanpa janin di dalamnya...

isnin aku mc, selasa aku keje...rabu aku mc...khamis aku keje...pada mulanya malas nak g keje tapi memikirkan kat opis xde org so, gagahkan jugak diri ke opis..khamis malam pegi klinik al-zahra kat bangi saje nak check...aku malas nak g hospital sebab dr. lelaki...pergi al-zahra sama jugak kena seluk n dr. cakap jalan dah bukak so, pergi ke hospital segera...bila2 masa jer boleh gugur ni...mmg x dapat diselamatkan dah ni...so, biasa lah aku degil sikit...pergi soho makan dulu...dah rasa sakit perut sikit...sakit rasa mcm nak bersalin pun ada...aku tahan je sampai aku abis makan...pastu balik umah dulu...my hubby dah ajak pegi hospital...aku tetap jugak berdegil nak pegi esok jer...balik2 umah..sakit perut tak tertahan dah...masuk bilik air...terus keluar seketul...dalam besar penumbuk tangan ni...nampak mcam karung.......lega rasa...hilang sakit seketika....lepas tu darah makin banyak keluar...walaupun pakai pad...meleleh kuar sampai ke kaki...mcm dalam drama plak...pastu my hubby terus bawak g hospital...n pergi ke laboor room...jumpa dr. yang sama jugak....alamak mati la aku...macam2 dia interview aku...last sekali dia tanya kenapa pegi al-zahra....aku pun mencipta alasan sebenarnya aku nak g makan masa tuh...pastu dr tuh terus menjawab...xpe2 saya x kisah pun...hehhe...dia mcm senyum....aku dah agak dah...dia mcm tau jer aku buat alasan jer tuh...hihihih... aktiviti biasa seluk menyeluk....rasa nak nangis...masih banyak darah lagi...dr. scan tengok ada 24mm lagi...so, kena masuk ot esok untuk dicuci (D&C)....frustnya...ingatkan dah kuar abis tadi...

so, malam tu aku bermalam di labour room....kena puasa start kul 2.00 pagi...x berapa boleh tido coz bising...kejap2 dengar org nak bersalin...suara jururawat menjerit push2...1,2,3 push...pas tu dengar suara baby...mcm best jer...hehhehe....dalam kul 4 pagi dr. masuk suh sign borang apa ntah...aku dah mamai....sign jelah...aku sedar dalam kul 7...sejuk giler tidur kat sini....kul 8.00 dr datang....dia cuma ckap aku memang kena proceed masuk ot...tapi x tau bila....tunggu ot kosong...coz dia utamakan orang nak bersalin dulu...tungu punya tunggu...pukul 11 baru dia usung aku ke sana..tukar baju bagai...pakai tutup kepala tuh...betul2 mcm nak bawak g operate...sangat menakutkan...berdebar2 hatiku waktu diusung....sebelum masuk dewan bedah kena soal dulu...ada pakai lens...ada pakai gigi palsu....gigi ada goyang...semua tu xde...so, terus masuk n tanya lagi...ada masalah kesihatan lain...aku bagitau yang aku batuk...so, dia cakap xleh nak bius penuh sebab aku batuk...jadi dia bius aku separuh jer....nasib baik masa dia buat tu tak rasa apa2 langsung...dengar dorang bersembang n kecoh kat dalam tuh...tapi tak rasa apa2...dr. cakap ngan aku...dorang tuh mmg kecoh sikit...aku senyum jer...pastu aku ckap kat dr....aku sejuk tak tahan...cakap pun dah menggigil...dr. ckap biasalah kat sini mmg sejuk...nanti dah selesai saya bagi awak pemanas...tak lama lepas tu siap...kakiku langsung xleh gerak...kesan ubat bius...ditolaknya aku ke bilik pemanas..lega sikit rasa...dalam setengah jam duk kat bilik pemulihan tuh....nurse dari labour room datang mengambil ku...aku ditolak lagi sampai labour...nak masuk wad...wad penuh...so, rehat la aku lat labour room....masa tu lapar gila rasa....nak minum x boleh...kena puasa lagi 6 jam dahla kat labour room tu diaorang ada jamuan...siap bau nasi beriani lagi...aduh siksanya perutku ini...dalam kul 3.00 macam tuh...nurse dari wad 2b datang mengusungku lagi untuk ditempatkan di wad...rimas betul aku...duk la sekejap kat wad 2b...my hubby cakap ngan dr. nak suh aku balik...aku pun mmg nak balik...dr. cakap kalu xde pape mmg boleh balik...tunggu dr. lagi sorang datang plak..aduih...malas betul nak menunggu nih...jam dah menunjukkan pukul 6.00 petang...waktu yang ditunggu2 dah tiba...aku lapar nih...nak makan...laki aku cakap ngan dr. pastu nurse pun datang bukak kan tiub kencing...lega rasa.... dr. pun datang jugak check aku, check pad, check perut bagai, check mata, check tangan...ok dah boleh balik..pastu dengar lah dua org nurse nih duk mengomel bagus dr. bagi patient balik...kurang asam nurse nih saje je kan....pastu dr pun cakap kesian kat suami n anak dia...tu pun suami dia dah minta balik...nasib baik...aku mmg tak nak duk dalam wad...x suka, xleh tido..tapi still jugak kena tunggu dr. yang satu lagi....sambil menunggu dr. aku pun makan n minum...leganya rasa perut nih....dah ada tenaga balik...dalam kul 7 lebih...dr. datang...dia tanya ade pening2..xde...check mata check tangan, check perut...ok...pastu dia tanya betul ke nak balik nih...cepat jer aku jawab...yer saya nak balik dr..ok saya bg awak balik tapi kalau ade tumpah darah cepat2 datang hospital balik...ok aku mengangguk...bila dia ckp boleh balik...hurayyyyy....aku g tukar baju...kul 8 lebih aku keluar wad...sekarang berpantang mcm biasa....

2 comments:

hamzah ian said...

alahai.. sabar ye..

ZajaErzani ZafaRuLhaK said...

1st time baca pgalaman macam ni... takotnyer~

 
Copyright @ 2009 Nurezail's Blog | Design By: safarina | Screen Resolution: 1024x768 | Best View: Firefox

----TERIMA KASIH KERANA MELAWAT BLOG INI----